Chleb z ziarnami dla niecierpliwych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozcieramy drożdże z łyżką cukru , dodajemy pół szklanki ciepłej wody i 2 łyżki mąki . Mieszamy , przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut . W czasie gdy zaczyn rośnie mieszamy mąkę z ziarnami i solą .
Olejem smarujemy dwie keksówki i wykładamy papierem do pieczenia.
2.Wlewamy zaczyn do mąki z ziarnami , pozostałą letnią wodę i dokładnie mieszamy.
3.Wykładamy ciasto do wysmarowanych olejem i wyłożonych papierem do pieczenia keksówek ( ciasta starcza na dwie blaszki 25x12 i 30x12 ) pozostawiamy pod przykryciem na około 10 minut w ciepłym miejscu i wkładamy na dolną półkę w piekarniku. WAŻNE ! Wkładamy do zimnego piekarnika i ustawiamy grzanie góra -dół z termoobiegiem na 180 stopni .
4.Pieczemy 60 minut . Wyjmujemy z foremek odrywamy papier do pieczenia i studzimy na kratce aby spód pozostał chrupiący. Smacznego.
Porady
Chlebki dzięki dużej ilości ziaren długo zachowują świeżość i wilgotność.
Komentarze