Chleb z ziarnami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pieczenie tego chleba przypomina mi o dzieciństwie, kiedy moja mama piekła chleb. A teraz to ja piekę go dla swoich dzieci.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 1 kg mąki tortowej
    0,08 kg drożdże
    łyżka soli
    łyżka cukru
    0,9 litra letniej wody
    2 szklanki ziaren (siemię lniane, słonecznik, dynia, otręby pszenne)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sporządzamy rozczyn :
    rozkruszyć drożdże w misce, dodać cukier, sól, 1/3 mąki i dolać wody by masa miała konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce aż do wyrośnięcia (15-20 minut).
  • 2. Dodać ziarna, oraz resztę mąki i wody. Zacząć wyrabiać ciasto. Jeśli będzie zbyt rzadkie dodać mąki - jeśli zbyt gęste dolać wody. Zostawić do wyrośnięcia (15-20 minut).
  • 3. Wyrośnięte ciasto należy przełożyć do forem, można posypać ziarnami, makiem. Wstawić do nienagrzanego piekarnika na 60 - 70 minut w temp 180°C.

Porady

Zalecam pieczenie w szklanych - żaroodpornych naczyniach, dzięki czemu można stale kontrolować wypiek.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować