Chleb z ziaren z morelą i żurawiną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Ten ,,chleb,, bez mąki jest moim ulubionym. Jest tak pyszny, że można go jeść samego bez żadnych dodatków.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • NA 2 KEKSÓWKI:

    3 szklanki płatków owsianych górskich
    1,5 szklanki nasion dyni
    1 szklanka mieszanki nasion (słonecznik, siemię lniane, sezam)
    1 szklanka zarodków pszennych
    6 łyżek siemienia lnianego całego
    6 łyżek otrębów
    3 płaskie łyżeczki soli
    2 łyżki miodu
    3 szklanki ciepłej wody
    75 g masła prawdziwego
    garść suszonej żurawiny
    100 g suszonych moreli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Pesto

Chleb z ziaren z morelą i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w dużej misce.
  • 2. Wodę z solą , masłem i miodem podgrzewamy aż wszystko się rozpuści. Lekko studzimy.
  • 3. Morele kroimy w kosteczkę i wraz z żurawiną dodajemy do suchych składników.
  • 4. Całość zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Dwie keksówki smarujemy masłem i wkładamy do nich nasze ,,ciasto,, dobrze i dokładnie ,,ugniatając,, je łyżką, aby nie było w środku pustych miejsc.
  • 5. Keksówki wkładamy do gorącego już piekarnika. Nasze chleby pieczemy 60 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z wierzchu spryskujemy je wodą.
  • 6. Chleby kroimy po CAŁKOWITYM wystudzeniu, najlepiej całą noc w lodówce, ponieważ inaczej będzie się kruszył. Kroimy go nieco grubiej niż tradycyjne chleby mączne.
  • 7. Chleb ten przechowywany cały czas w lodówce zawinięty w folię aluminiową lub trzymany w pojemniku na żywność będzie dobry nawet przez 2 tygodnie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować