Chleb z ziaren z morelą i żurawiną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie suche składniki mieszamy ze sobą w dużej misce.
2.Wodę z solą , masłem i miodem podgrzewamy aż wszystko się rozpuści. Lekko studzimy.
3.Morele kroimy w kosteczkę i wraz z żurawiną dodajemy do suchych składników.
4.Całość zalewamy ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Dwie keksówki smarujemy masłem i wkładamy do nich nasze ,,ciasto,, dobrze i dokładnie ,,ugniatając,, je łyżką, aby nie było w środku pustych miejsc.
5.Keksówki wkładamy do gorącego już piekarnika. Nasze chleby pieczemy 60 minut w 200 stopniach. Po wyjęciu z wierzchu spryskujemy je wodą.
6.Chleby kroimy po CAŁKOWITYM wystudzeniu, najlepiej całą noc w lodówce, ponieważ inaczej będzie się kruszył. Kroimy go nieco grubiej niż tradycyjne chleby mączne.
7.Chleb ten przechowywany cały czas w lodówce zawinięty w folię aluminiową lub trzymany w pojemniku na żywność będzie dobry nawet przez 2 tygodnie.
Komentarze