REKLAMA

Chleb z rukolą

wyświetlono: 89 | dodany do książki kucharskiej: 0 | polecenia: 0

To doskonała inspiracja do wykorzystania rukoli, która zalega w lodówce.

opublikowany: 30.04.2021
Udostępnij Pinterest
  • dla 8 osób
  • 20 min

Składniki:

  • 300g mąki pszennej
    25g świeżych drożdży
    1 łyżka soli
    1 łyżeczka cukru
    50g rukoli
    200 ml ciepłej wody
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Sposób przygotowania:

Sposób przygotowania:

  • 1. ukolę należy zblendować z ciepłą, ale nie gorącą wodą.
    Wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz łyżkę mąki.
    Całość przemieszać i odstawić na około 10 minut.
    Do większej miski należy przesiać mąkę oraz wsypać sól.
    Do składników suchych przelać mieszankę drożdżową z rukolą.
    Wszystkie razem dokładnie wyrobić na gładkie i elastyczne ciasto.
    Ciasto w misce przykryć ściereczką oraz odstawić na około 60-80 minut do wyrośnięcia.
    (Powinno podwoić swoją objętość.)
    Po tym czasie jeszcze trochę je przemieszać dłonią oraz uformować w chlebek.
    Chleb przełożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia.
    (Z wierzchu można naciąć go nożem, ale nie jest to obowiązkowe.)
    Wstawić do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę na 180 stopni.
    Piec około 35-40 minut.
    (Posiadam piekarnik, który grzeje jedynie od dołu.)
Dodaj do książki kucharskiej
Wyślij Udostępnij Podziel się Wyślij

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

Dodane przez: dorota w 20210724_164157

Omlet z rukolą

Przepyszny, kolorowy omlet w wesołych kolorach z rukolą i pomidorkami koktajlowymi. Idealny na śniadanie.

kategoria: omlet jajko Śniadanie Ser opublikowany: 18.05.2018 | wyświetlono: 891 Książki kucharskie: 2 | Polecenia: 1

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE