Nie ma nic piękniejszego jak aromat pieczonego pieczywa . Cały dom nim pachnie i zaprasza domowników do skosztowania chociaż kromki :) Szybki do przygotowania , z dostępnych składników .
1 godz. 50 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
Rozczyn:
42 g. drożdży babuni Lux
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mąki pszennej
1/2 szklanki ciepłego mleka
Ciasto:
rozczyn+
3 szklanki mąki pszennej +do podsypania
3/4 szklanki pure z dyni
1 łyżeczka soli
6 łyżek oleju
4 łyżki ziaren ze słonecznika
2 łyżki ziaren dyni
Dodatkowo:
2 łyżki prażonych ziaren dyni
woda
blaszka wyłożona papierem do pieczenia 10 cm . x 40 cm .
Chleb z pure z dyni z ziarnmi słonecznika i dyni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki rozczynu mieszam , odstawiam na ok. 15 minut aby drożdże popracowały . Do mąki dodaje rozczyn , sól , olej , pure z dyni , ziarna słonecznika i dyni , zagniatam elastyczne ciasto do momentu aż zacznie odstawać od ręki . Ciasto podsypuję mąką , nakrywam ściereczką , pozostawiam do wyrośnięcia na ok. 20 minut .
2.Ciasto jeszcze raz zagniatam , formuje chlebek , układam w blasze . Chlebek nacinam po skosie w kilku miejscach nożem , smaruje wodą , posypuję ziarnami słonecznika , pozostawiam do wyrośnięcia na ok 20 minut . Chlebek piekę w nagrzanym piekarniku do 190 stopni przez ok. 50 minut . Jeszcze ciepły chlebek wyjmuję z formy , pozostawiam do wystudzenia .
Komentarze