Chleb z prażonymi ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziarna uprażyć na suchej patelni, zalać gorącą wodą i zostawić na dwie godziny.
W połowie wody rozpuścić drożdże, dodać do zakwasu i wymieszać.
W reszcie wody rozpuścić sól. Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy robota i wyrabiać pięć minut. Dodać ziarna i wyrabiać kolejne pięć minut.
2.Lekko wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i uformować chleb.
3.Włożyć do koszyczka oprószonego mąką, złożeniem do góry. Dobrze posypać mąką i przykryć folią.
4.Szybkim ruchem ,, wysypać,, chleb z koszyka na blachę do pieczenia. Naciąć ostrym nożem i spryskać wodą. Na dno piekarnika postawić naczynie z wodą, nagrzać do temperatury 230 stopni i wstawić chleb. Po 15 minutach usunąć naczynie z wodą, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40 minut. Kroić zimny.
Porady
Chleb można piec bez dodatku drożdży, ale po dodaniu tej minimalnej ilości, chleb rośnie o wiele szybciej.
Komentarze