Chleb z prażonymi ziarnami

0 (0 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób

Smaczny z dużą ilością ziaren, chleb na zakwasie.

  • 4 godz.
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 50 g siemienia lnianego
    50g ziaren sezamu
    50 g ziaren słonecznika
    150 ml wody

    Ciasto;
    150 g zakwasu żytniego
    6 g drożdży
    150 g mąki żytniej typ 650
    330 g mąki pszennej typ 750
    200 ml wody
    16 g soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Zakwas

Chleb z prażonymi ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb z ziarnami prażonymi 1. Ziarna uprażyć na suchej patelni, zalać gorącą wodą i zostawić na dwie godziny.
    W połowie wody rozpuścić drożdże, dodać do zakwasu i wymieszać.
    W reszcie wody rozpuścić sól. Wszystkie składniki ciasta włożyć do misy robota i wyrabiać pięć minut. Dodać ziarna i wyrabiać kolejne pięć minut.
  • Chleb z ziarnami prażonymi 2. Lekko wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat i uformować chleb.
  • Chleb z ziarnami prażonymi 3. Włożyć do koszyczka oprószonego mąką, złożeniem do góry. Dobrze posypać mąką i przykryć folią.
  • Chleb z ziarnami prażonymi 4. Szybkim ruchem ,, wysypać,, chleb z koszyka na blachę do pieczenia. Naciąć ostrym nożem i spryskać wodą. Na dno piekarnika postawić naczynie z wodą, nagrzać do temperatury 230 stopni i wstawić chleb. Po 15 minutach usunąć naczynie z wodą, zmniejszyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 40 minut. Kroić zimny.

Porady

Chleb można piec bez dodatku drożdży, ale po dodaniu tej minimalnej ilości, chleb rośnie o wiele szybciej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka żytnia Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować