Chleb z płatkami owsianymi na zakwasie pszennym

0 (0 ocen)

Duży rodzinny bochen pszenny, na zakwasie pszennym, z dodatkiem płatków owsianych i melasy. Pasuje i do dżemu i do wędliny

Składniki:



  • 200 g zakwasu pszennego
    200 ml mleka
    250 ml ciepłej wody
    1 łyżka melasy
    100 g płatków owsianych
    50 g mąki żytniej żurkowej
    150 g mąki pszennej typ 2000
    450 g mąki pszennej typ 650
    2 łyżeczki soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb z płatkami owsianymi na zakwasie pszennym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wsypać 3 rodzaje mąki, dodać sól i płatki owsiane.

    Do zakwasu (dokarmionego min. 12 godzin przed wyrabianiem ciasta) dodać mleko, ciepłą wodę i melasę, wymieszać dokładnie.

    Rozczyn wlać do suchych składników, wyrabiać 5 minut na 2 prędkości, odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.

    Po tym czasie wyłożyć ciasto na omączoną stolnicę i uformować okrągły bochenek. Przełożyć na blachę. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3 godziny.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 40 minut. Wystudzić na kratce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować