Duży rodzinny bochen pszenny, na zakwasie pszennym, z dodatkiem płatków owsianych i melasy. Pasuje i do dżemu i do wędliny
Składniki:
200 g zakwasu pszennego
200 ml mleka
250 ml ciepłej wody
1 łyżka melasy
100 g płatków owsianych
50 g mąki żytniej żurkowej
150 g mąki pszennej typ 2000
450 g mąki pszennej typ 650
2 łyżeczki soli
Chleb z płatkami owsianymi na zakwasie pszennym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Do misy robota wsypać 3 rodzaje mąki, dodać sól i płatki owsiane.
Do zakwasu (dokarmionego min. 12 godzin przed wyrabianiem ciasta) dodać mleko, ciepłą wodę i melasę, wymieszać dokładnie.
Rozczyn wlać do suchych składników, wyrabiać 5 minut na 2 prędkości, odstawić w ciepłe miejsce na 3 godziny.
Po tym czasie wyłożyć ciasto na omączoną stolnicę i uformować okrągły bochenek. Przełożyć na blachę. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 3 godziny.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 210 stopni i piec 40 minut. Wystudzić na kratce.
Komentarze