Chleb z płatkami owsianymi

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

To chyba najszybszy i najprostszy przepis na chleb, który zawsze się udaje i chleb wychodzi pyszny, z bardzo chrupiącą skórą i mega delikatnym środkiem. Bardzo lubię ten chleb też za to, że można do niego dodawać ulubione nasiona i za każdym razem smakuje wyśmienicie. Polecam

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • – 8 łyżek płatków owsianych górskich
    – 500ml ciepłej wody
    – 200g mąki orkiszowej (u mnie tortowa)
    – 200g mąki pełnoziarnistej pszennej
    – 100g mąki pszennej (u mnie tortowa)
    – 1op drożdży instant (7g)
    – 1 łyżeczka cukru
    – 1 łyżka soli
    – 30g pestek z dyni
    – 20g nasion chia
    – 20g siemienia lnianego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Chleb z płatkami owsianymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciepłą wodę wlać do dużej miski, wsypać płatki, cukier, sól i drożdże i wymieszać. Dodać wszystkie mąki i nasiona, wymieszać dokładnie do połączenia się składników i odstawić w ciepłe miejsce na około 30 minut. Ciasto przełożyć do dużej keksówki (z małej „ucieknie”) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Posmarować mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50-55 minut.
    Smacznego

Porady

*Piekłam w silikonowej keksówce więc niczym nie smarowałam i nie sypałam.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować