Chleb z pietruszką i parmezanem

0 (0 ocen)

Pięknie wyrośnięty , z chrupiącą skórką , a wnętrzem miękkim i delikatnym . Polecam gorąco !

Składniki:

  • 2 łyżki zakwasu żytniego ( dokarmionego )

    10g świeżych drożdży

    250 ml letniej wody

    500g mąki pszennej chlebowej ( typ 850 )

    1 łyżka miodu

    2 łyżeczki soli

    pół szklanki posiekanej natki pietruszki

    3 płaskie łyżki tartego parmezanu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z pietruszką i parmezanem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dzień wcześniej wyciągamy zakwas z lodówki , dokarmiamy go (3 łyżki mąki żytniej + 4 łyżki letniej wody) i odstawiamy w ciepłe miejsce na 12-16 godzin.

    Następnego dnia , gdy zakwas jest już aktywny , odkładamy z niego 2 łyżki a resztę wkładamy ponownie do lodówki . 

    Do miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej drożdże . Dodajemy zakwas oraz płynny miód , mieszamy . Powoli dosypujemy mąkę . Dodajemy po łyżce dokładnie mieszając . Gdy uzyskamy konsystencję gęstego kleju ( mniej więcej po wykorzystaniu połowy przygotowanej mąki ) , ciasto nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut .
  • 2. Po tym czasie do ciasta dodajemy sól , posiekaną natkę pietruszki , tarty parmezan oraz ponownie po łyżce mąki . 

    Ciasto wyrabiamy ręcznie , dosypując resztę mąki . Po kilku minutach wyrabiania ciasto jest elastyczne ale nadal trochę lepiące . Formujemy w kulę i przekładamy do wysmarowanej olejem miski , przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 1,5 godziny . Po tym czasie ciasto odgazowujemy uderzając pięścią , rozciągamy na blacie i składamy jak kopertę . Odstawiamy ponownie do wyrośnięcia powtarzając tę czynność jeszcze 3 razy w odstępach co 45 minut . Po ostatnim składaniu ciasto formujemy i przekładamy na blachę . Odstawiamy pod przykryciem do ostatniego wyrastania ( ok. 40 minut ) . 
  • 3. Piekarnik nagrzewamy do 230ºC . Na dnie umieszczamy pojemnik z gorącą wodą .

    Chleb przed pieczeniem smarujemy roztrzepanym jajkiem i obkładamy listkami zielonej pietruszki . Posypujemy odrobiną parmezanu i nacinamy ostrym nożem . 

    Pieczemy 10 minut w nagrzanym piekarniku po czym zmniejszamy temperaturę do 200ºC i pieczemy jeszcze 30 minut .

    Studzimy na kratce . 
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować