Chleb z piekarnika

  • wyświetlono: 384 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Przepis dostałam od swojej mamy. Chleb bardzo prosty w przygotowaniu, ale przede wszystkim zdrowy :)

  • 30min

Składniki

1 kg. mąki pszennej,
10 dkg drożdży,
1 łyżka soli,
1 łyżka cukru,
4, 5 szklanki zimnej wody
2-3 szk. nasion: otręby pszenne, słoneczniki, siemię lniane.

Sposób przygotowania przepisu:

Chleb z piekarnika

  • 1. Drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżkę soli, 1 łyżkę cukru, 4, 5 szklanki zimnej wody. Wymieszać. Dodać 2-3 szklanki nasion. Wymieszać drewnianą łyżką. Dodać kilo mąki pszennej.
    Zostawić do wyrośnięcia.
    Wyłożyć na 2 foremkach.
    Piec do 1 godziny w 200 C.
    Smacznego!!!

Porady

Z ilością i rodzajami nasion można eksperymentować. Dodaje także sezam i ziarna pszenicy wg. uznania

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

mama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Chleb z gara na maślance

Dodane przez: Krystian

Chleb z gara na maślance

Idealna receptura na przygotowanie...

Chleb

Dodane przez: Mniam1

Chleb z mąką ryżową

Dzięki mące ryżowej chleb nabiera...

krokiety z chleba tostowego

Dodane przez: klementynka

krokiety z chleba tostowego

Krokiety do doskonała przekąska...

Chleb z ziarnami

Dodane przez: Urszula Sadowa

Chleb z ziarnami

Pieczenie tego chleba przypomina...

Chleb bezglutenowy z ziemniakami

Dodane przez: Goszka

Chleb bezglutenowy z ziemniakami

Nie mam doświadczenia z pieczenia...

Domowy chleb z otrębami

Dodane przez: Konto nieaktywne

Domowy chleb z otrębami

Pieczenie domowego chleba, to dla...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE