Chleb z pesto bazyliowym

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Lubię zapach domowego chleba, ale zapach chleba bazyliowego to po prostu... bajka! Zwarty miąższ, wyraźny aromat pesto i szybkie znikanie to jego znaki rozpoznawcze :)

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • 30g drożdży
    500ml ciepłego mleka
    350g maki pszennej tortowej
    150g maki orkiszowej typ 2000 (lub pszennej/żytniej pełnoziarnistej)
    łyżeczka cukru
    łyżeczka soli
    4 łyżki pesto bazyliowego

Chleb z pesto bazyliowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy rozczyn z drożdży rozprowadzonych ciepłym (nie gorącej) mleku z dodatkiem łyżeczki cukru. Dodajemy odważoną mąkę oraz pesto bazyliowe. Mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Pozostawiamy przykryte czystą ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Podłużna formę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy ciasto. Wyrównujemy wierzch mokra łyżką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy przy uchylonych drzwiczkach przez 10 minut, po czym zamykamy piekarnik i pieczemy jeszcze około 50 minut. Wyciągamy z formy i studzimy. Przechowujemy w lnianym woreczku.

Komentarze

Podobne przepisy