Chleb z dodatkiem papryki, boczku i żółtego sera smakuje wyśmienicie i nie potrzebuję innych dodatków. Wystarczy posmarować masłem i zjeść ze smakiem. Polecam.
2 godz. 30 min
Dla 10 osób
Łatwy
Składniki:
2 szklanki mąki
1 opakowanie suszonych drożdży
2 łyżki oleju
3/4 łyżeczki soli
3/4 szklanki ciepłej wody
1/2 czerwonej papryki
3 łyżki pokrojonego parzonego boczku
garść żółtego sera
1 łyżka ze sporym czubkiem ketchupu
keksówka 24 x 11 x 7
papier do pieczenia
Chleb z papryką, boczkiem i żółtym serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski wsypujemy przesianą mąkę, suche drożdże, sól i wlewamy ciepłą wodą i olej. Mieszamy i zagniatamy ciasto i miskę przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 30 minut.
W międzyczasie myjemy paprykę i kroimy w kosteczkę. Żółty ser ścieramy na tarce, boczek kroimy w kosteczkę.
Do wyrośniętego ciasta dodajemy pokrojoną paprykę, boczek, żółty ser i ketchup. Dokładnie wyrabiamy i wkładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę.
Komentarze