Chleb z papryką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Doskonały z jajecznicą. Smakował również moim dzieciom.

  • 2 godz.
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1/2 czerwonej papryki,
    30 dag mąki pszennej,
    30 dag mąki pszennej z pełnego przemiału +garść do posypania stolnicy,
    60 dag drożdży,
    łyżeczka cukru,
    sól,
    dwie łyżki oliwy z oliwek.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • papryka 1. Paprykę kroimy w drobną kosteczkę. Jeśli jest bardzo soczysta, ręcznikiem kuchennym krótko odciskamy nadmiar soku.
  • chleb paprykowy 2. Mąki wsypujemy do miski. Robimy zagłębienie, wkruszamy drożdże, posypujemy cukrem i wlewamy odrobinę ciepłej wody. Delikatnie mieszamy, aż w zagłębieniu powstanie zaczyn. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Następnie całość mieszamy ze szklanką ciepłej wody. Dodajemy sól i oliwę, krótko mieszamy, aż zacznie powstawać ciasto. Wykładamy na posypaną mąką stolnicę i wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta (około 10-15 minut). Z ciasta tworzymy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
  • chleb paprykowy - przygotowanie 3. Z ciasta formujemy 3 równe wałki. Każdy lekko spłaszczamy. Paprykę wykładamy na ciasto, a następnie (lekko) wgniatamy, tak aby papryka nie leżała luźno na cieście.
  • chleb paprykowy 4. Z wałków tworzymy warkocz, który ostrożnie wkładamy do keksówki. Odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na około 20 minut. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.

Porady

Zamiast oliwy z oliwek możemy użyć zwykłego oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

4.49 (207 ocen)

Opublikowany w Magazynie
chleb góralski

To może cię zainteresować