Chleb z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wsypujemy do miski.
Na środku robimy zagłębienie.
Wkruszamy drożdże, wsypujemy
cukier i wlewamy odrobinę
wody. Delikatnie mieszamy
do uzyskania zaczynu. Odstawiamy
w ciepłe miejsce do
wyrośnięcia.
2.Mąkę z zaczynem zagniatamy
ze szklanką ciepłej wody
na gładkie ciasto. Solimy. Wlewamy
olej i wyrabiamy jeszcze
kilka minut. Ponownie odstawiamy na ok. 15 minut
do wyrośnięcia.
3.Papryki myjemy i dokładnie
osuszamy papierowym ręcznikiem
kuchennym. Miąższ
kroimy w małą kostkę. Następnie
dodajemy do ciasta
i mieszamy.
4.Z ciasta formujemy 3 jednakowej
długości wałki. Splatamy
ze sobą i wkładamy do
posmarowanej olejem keksówki.
Ponownie odstawiamy
do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
Pieczemy 45 minut w piekarniku
rozgrzanym do temperatury
180 °C.
Porady
Do ciasta warto dodać po kilka drobno pokrojonych zielonych i czarnych oliwek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Komentarze