Chleb z papryką

5 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Najbardziej lubię go jeść z pastą ajwar, a moja siostra Magda– z serkiem twarogowym.

Składniki:

  • ● 1/3 czerwonej papryki
    ● 1/3 zielonej papryki
    ● 1/3 żółtej papryki
    ● 60 dag mąki
    ● 10 dag drożdży
    ● łyżeczka cukru
    ● sól
    ● 4-5 łyżek oleju
Wystaw ocenę:

5 (159 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wsypujemy do miski.
    Na środku robimy zagłębienie.
    Wkruszamy drożdże, wsypujemy
    cukier i wlewamy odrobinę
    wody. Delikatnie mieszamy
    do uzyskania zaczynu. Odstawiamy
    w ciepłe miejsce do
    wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę z zaczynem zagniatamy
    ze szklanką ciepłej wody
    na gładkie ciasto. Solimy. Wlewamy
    olej i wyrabiamy jeszcze
    kilka minut. Ponownie odstawiamy na ok. 15 minut
    do wyrośnięcia.
  • 3. Papryki myjemy i dokładnie
    osuszamy papierowym ręcznikiem
    kuchennym. Miąższ
    kroimy w małą kostkę. Następnie
    dodajemy do ciasta
    i mieszamy.
  • 4. Z ciasta formujemy 3 jednakowej
    długości wałki. Splatamy
    ze sobą i wkładamy do
    posmarowanej olejem keksówki.
    Ponownie odstawiamy
    do wyrośnięcia na ok. 20 minut.
    Pieczemy 45 minut w piekarniku
    rozgrzanym do temperatury
    180 °C.

Porady

Do ciasta warto dodać po kilka drobno pokrojonych zielonych i czarnych oliwek oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_09-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować