Chleb z otrębami na zakwasie

0 (0 ocen)

Raz w tygodniu, ku zadowoleniu domowników, piekę swój chlebek. Staram się za każdym razem czymś urozmaicać ten pyszny wypiek. Tym razem dodałam otręby żytnie.

Składniki:

  • 125 g zakwasu
    5 g drożdży
    1 łyżeczka cukru
    250 g mąki pszennej typ750
    100 g mąki żytniej typ 720
    40 g otrąb żytnich
    50 g siemienia lnianego
    13 g soli
    300 ml wody

    Forma 30/11

Chleb z otrębami na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z cukrem, łyżką mąki pszennej i kilkoma łyżkami wody. Po dziesięciu minutach, dodać do zakwasu i wymieszać.
  • 2. Obie mąki wymieszać, dodać otręby i len.
  • 3. Do produktów suchych dodać zakwas z drożdżami i wodę z solą. Wymieszać i zostawić na godzinę.
  • 4. Wyłożyć do natłuszczonej i posypanej otrębami formy. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia ( u mnie ok. 2h).
  • 5. Piec 10 minut w temp. 230 stopni i 35 minut w temp. 190 stopni.

Porady

Można chleb upiec bez dodatku drożdży, ale wydłuży się czas wyrastania.

Komentarze

Podobne przepisy