Chleb z otrębami

0 (0 ocen)

  • 40 min

Mam 14 lat. Przepis dostałem od cioci. Chleb jest bardzo smaczny i pożywny.

  • 40 min

Składniki:

  • 4 szklanki letniej wody
    10 dag drożdży
    1 łyżka soli
    1 łyżka cukru
    20 dag słonecznika
    125 dag otrąb pszennych
    1 kg mąki pszennej

Chleb z otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, odstawić na kwadrans, żeby zaczęły pracować. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać, dodać rozczyn i wyrobić ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na 20 minut. Potem ponownie wymieszać ciasto i przełożyć do form – najlepiej keksówek wysmarowanych olejem. Keksówki odstawić w ciepłe miejsce, a po kolejnych 20 minutach wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec około godziny. Wyjąć i pozostawić do ostygnięcia.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy