Chleb z ostropestem i siemieniem na zakwasie

0 (0 ocen)

Żytnio-pszenny chlebek z siemieniem i bardzo zdrowym ostropestem, którego spożywanie służy naszej wątrobie, polecam :)

Składniki:


  • 250 g zakwasu żytniego
    300 g wody
    300 g mąki żytniej typ 720
    200 g mąki pszennej typ 650
    1,5 łyżeczki soli
    1 łyżka oliwy
    2 łyżki ziaren ostropestu
    2 łyżki siemienia lnianego

Chleb z ostropestem i siemieniem na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Do misy robota wsypać obie mąki i sól. Przemieszać.

    Ostropest i siemię lniane wsypać do młynka do kawy i zmielić, dodać do mąki.

    Następnie wlać zakwas i oliwę. Dodać wodę. Zagnieść jednolite ciasto, odstawić do wyrośnięcia na 3 godziny.

    Wyrośnięte ciasto odgazować, wymieszać. Przełożyć do formy. Wyrównać i oprószyć mąką. Odstawić na 2,5 godziny do wyrośnięcia.

    Piec około 45-50 minut w 220 stopniach.
    Wystudzić na kratce

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy