Chleb z oliwą z oliwek

4.48 (149 ocen)

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Wszyscy uwielbiamy smak i zapach domowego chleba

  • 60 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 240 g mąki pszennej
    opakowanie suchych drożdży
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka miodu
    3/4 szklanki ciepłej wody
Wystaw ocenę:

4.48 (149 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z oliwą z oliwek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W miseczce połącz ze sobą miód,wodę oraz drożdże. Odstaw na ok. 5 minut.
    W oddzielnej misce połącz ze sobą mąkę oraz sól. Do mąki dodaj oliwę oraz rozczyn z drożdży.
    Całość wymieszaj drewnianą łyżką,po czym wyrób ciasto.
    Wyrobione ciasto przełóż do miski wysmarowanej oliwą z oliwek. Ciasto posmaruj również oliwą z oliwek, przykryj czystą ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
    Gdy mamy już wyrośnięte ciasto wyłóż je na stolnice i jeszcze przez chwilę zagniataj. Ciasto uformuj w kulkę i wyłóż na blaszką lub przełóż do formy,jak wolisz. Odstaw na 10 minut.
    Następnie chleb piecz w 190 C. przez ok. 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować