Pyszny zdrowy chleb nadający się również do to tostowania
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
Domowy chleb z nasionami
Chleb pszenny:
-mąka 1,20 kg
-drożdże (świeże) 0,10 kg (suszone 7 łyżeczek od herbaty)
-sół
-1 łyżka stołowa cukru.
-nasiona 150g
- ciepła woda ok 750 - 850 ml - to zależy od tego jakiej mąki używamy (różne mąki mają różną tolerancje
wchłanialność wody)
Chleb razowy:
J.W - tyle że mąka pszenna 850 gram, mąka graham/razowa 350 gram
Chleb z nasionami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę wymieszać z solą i nasionkami .
Następnie dodajemy do 200ml ciepłej (ale nie za gorącej) wody,
poczekać 30min do wyrośnięcia , a następnie dodać do mąki z dodatkami. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do foremek, uprzednio wysmarowanych masłem (masła nie za dużo) konsystencja gotowego ciasta powinna być lepka/półpłynna
Ja używamy foremek, do których wchodzi ok 450 - 500 gram ciasta,
w foremkach pozostawiamy na 40 min do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku przez 1 godz w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu należy zahartować chleb - tzn pędzelkiem namoczonym w maśle posmarować jeszcze gorący chleb z wierzchu - następnie wyciągamy chleb z foremek i umieszczamy najlepiej na dwóch drewnianych deskach, tak żeby powietrze docierało dookoła chleba.
Chleb powinien się studzić min 2 - 3 godz. Wystudzony chleb jest gotowy do spożycia. Chleb można mrozić - najlepiej w foliowym woreczku.
Smacznego☺️
Komentarze