chleb z nasionami

0 (0 ocen)

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Pyszny zdrowy chleb nadający się również do to tostowania

  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Domowy chleb z nasionami
    Chleb pszenny:
    -mąka 1,20 kg
    -drożdże (świeże) 0,10 kg (suszone 7 łyżeczek od herbaty)
    -sół
    -1 łyżka stołowa cukru.
    -nasiona 150g
    - ciepła woda ok 750 - 850 ml - to zależy od tego jakiej mąki używamy (różne mąki mają różną tolerancje
    wchłanialność wody)

    Chleb razowy:
    J.W - tyle że mąka pszenna 850 gram, mąka graham/razowa 350 gram

    Chleb żytni: J.W. - mąka pszenna 1 kg + mąka żytnia 200 gram
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z nasionami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: mąkę wymieszać z solą i nasionkami .
    Następnie dodajemy do 200ml ciepłej (ale nie za gorącej) wody,
    poczekać 30min do wyrośnięcia , a następnie dodać do mąki z dodatkami. Wszystko razem dokładnie wymieszać i przełożyć do foremek, uprzednio wysmarowanych masłem (masła nie za dużo) konsystencja gotowego ciasta powinna być lepka/półpłynna
    Ja używamy foremek, do których wchodzi ok 450 - 500 gram ciasta,
    w foremkach pozostawiamy na 40 min do wyrośnięcia. Pieczemy w piekarniku przez 1 godz w temperaturze 180 stopni.
    Po upieczeniu należy zahartować chleb - tzn pędzelkiem namoczonym w maśle posmarować jeszcze gorący chleb z wierzchu - następnie wyciągamy chleb z foremek i umieszczamy najlepiej na dwóch drewnianych deskach, tak żeby powietrze docierało dookoła chleba.
    Chleb powinien się studzić min 2 - 3 godz. Wystudzony chleb jest gotowy do spożycia. Chleb można mrozić - najlepiej w foliowym woreczku.
    Smacznego☺️
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować