Chleb z nasion i kaszy (bez mąki i glutenu)

4.49 (184 ocen)

Chleby przygotowywane bez maki na bazie nasion szturmem zdobywają serca osób dbających o dietę. Proponuje chlebek z nasionami, orzechami i kaszą jaglaną. Jest bardzo sycący dzięki zawartości dużej ilości błonnika. Już jedna skibka potrafi nasycić i... uzależnić!

Składniki:

  • na keksówkę o dł. 28cm
    150 g (przed ugotowaniem) kaszy jaglanej
    1 łyżka miodu
    5 łyżek płynnego oleju kokosowego
    szklanka letniej wody
    1 szklanka ziaren słonecznika
    3/4 szklanki siemienia lnianego
    1 łyżeczka czarnuszki
    2 łyżki maku
    szklanki orzechów laskowych
    2 łyżki nasion chia
    10 czubatych łyżek mielonego siemienia lnianego
    czubata łyżeczka soli
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z nasion i kaszy (bez mąki i glutenu) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie. Studzimy. Można ją ugotować dzień wcześniej.
    Miód rozpuszczamy w szklance ciepłej wody. Dodajemy płynny olej kokosowy. Nie zastępujcie i oleju kokosowego innym tłuszczem. To on scala chlebek. Dodajemy ziarna słonecznika, siemię lniane (zmielone i w całości), orzechy laskowe, nasiona chia, czarnuszkę, mak i sól. Wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Zostawiamy do napęcznienia na około 30 minut.
    Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy ciasto.
    Chlebek pieczemy w 170 stopniach C przez 55-60 minut. Studzimy. Kroimy po wystudzeniu. Próba rozkrojenia chlebka jeszcze ciepłego skończy się efektownym pokruszeniem. Siemię lniane, chia i olej kokosowy muszą być wystudzone i dobrze scalić chlebek.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sezam Siemię lniane Nasiona chia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bezglutenowa

Podobne przepisy

To może cię zainteresować