Chleb z musli

0 (0 ocen)

Prosty chlebem z musli, na maślance. Słodki, najlepszy jeszcze ciepły :) Serdecznie polecam!

Składniki:

  • 400 g mąki pszennej
    200 g musli
    20 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka miękkiego masła
    1 łyżeczka płynnego miodu
    400 g letniej maślanki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Desery

Chleb z musli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w niewielkiej ilości wody ze szczyptą mąki i cukru, dobrze wymieszać i odstawić na 20 minut do podwojenia objętości. Mąkę przesiać, dodać do niej miód, musli, sól, rozczyn i maślankę. Wyrabiać do uzyskania elastycznego, gładkiego ciasta (polecam mikserem z końcówkami do ciasta drożdżowego), pod koniec dodając miękkie masło. Z ciasta uformować kulę, przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić i uformować podłużny bochenek. Umieścić go w keksówce wyłożonej papierem do pieczenia. Ponownie odstawić na około 60 minut do napuszenia. Przed pieczeniem spryskać wodą. Piec w 200st.C około 30-40 minut do zarumienienia. Upieczony wyjąć i ostudzić na kratce. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Mąka Musli

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

4.5 (189 ocen)

chleb z musli

To może cię zainteresować