Chleb z maślanką

0 (0 ocen)

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Ostatnio zraziłam się do kupnego chleba, upieczony sobie jest zawsze lepszy i dłużej świeży.

  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Składniki na rozczyn:
    • ¾ szk. mąki tortowej
    • 50 g drożdży świeżych
    • ½ szk. wody
    Składniki na ciasto właściwe:

    • 1 szk. maślanki
    • 2 ½ szk. mąki tortowej
    • 1 ½ szk. mąki razowej pszennej
    • Sól
    • 1 szk. wody
    • 10 dag pestek słonecznika

Chleb z maślanką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn 1. Drożdże kruszymy do miski.
    Dodajemy mąkę.
    Wlewamy wodę.
    Rozrabiamy i zostawiamy do wyrośnięcia.
  • mąka 2. Do miski wsypujemy mąki oraz sól.
  • maślanka 3. Wlewamy Rozczyn oraz maślankę.
  • woda 4. Następnie wodę.
  • pestki 5. Dodajemy pestki słonecznika.
    Wyrabiamy ciasto i odstawimy do wyrośnięcia.
  • chleb 6. Przekładamy do formy.
    Pieczemy 40 minut w 180˚C.
    Chlebek gotowy.
    Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy