Chleb z kminkiem i słonecznikiem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Najlepszy jaki do tej pory jadłam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 2 kg mąki
    10 dag drożdży
    2,5 łyżki soli
    1 łyżka cukru kryształu
    1,5 l letniej wody

    PONADTO:

    tłuszcz do wysmarowania blaszek
    1 łyżeczka masła do posmarowania wypieczonego chleba
    1 łyżeczka kminku
    2 łyżki słonecznika łuskanego

Chleb z kminkiem i słonecznikiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z cukrem, dodać 1 szklankę letniej wody i 5 kopiatych łyżek mąki. Dokładnie wymieszać, zostawić do wyrośnięcia.
  • 2. Mąkę przesiać przez sito, dodać sól, resztę wody, rozczyn. Wszystko dokładnie wyrobić.
  • 3. Zostawić do wyrośnięcia.
  • 4. 3 blachy /keksówki/ wysmarować tłuszczem. Wyrośnięte ciasto chlebowe nałożyć na blaszki.
  • 5. Zostawić do ponownego wyrośnięcia.
  • 6. Nagrzać piekarnik do 200 stopni.
  • 7. Włożyć blaszki z wyrośniętym ciastem do nagrzanego piekarnika i piec 60 min.
  • 8. Po wyjęciu, nasmarować wierzchy chlebów masłem.
  • 9. Pozostawić do wystudzenia na kratce.

Porady

Im dłużej wyrabia się ciasto tym jest lepsze, bardziej napowietrzone.

Komentarze

Podobne przepisy