Chleb pszenny ziołowy na zakwasie

0 (0 ocen)

Aromatyczny chleb z dodatkiem dużej ilości ziół

Składniki:

  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego sporządzonego według przepisu:
    http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chlebowy-zakwas-zytni
    200 g + 200 g mąki pszennej chlebowej typ 650
    1,5 łyżeczki soli (bez czubka)
    1 płaska łyżeczka suszonych drożdży
    1 łyżeczka suszonego oregano
    1 łyżeczka suszonego rozmarynu
    1 łyżeczka suszonego tymianku
    1 łyżeczka suszonej bazylii
    1 łyżeczka ziół prowansalskich
    200 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Zakwas

Chleb pszenny ziołowy na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb pszenny ziołowy na zakwasie 1. Do miski przesiałam 200 g mąki, dodałam suszone zioła, drożdże, sól i zakwas (o temperaturze pokojowej, nie mniej niż trzy godziny po dokarmieniu).
  • Chleb pszenny ziołowy na zakwasie 2. Wszystko wymieszałam drewnianą łyżką na rzadką papkę. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 4 godziny.
  • Chleb pszenny ziołowy na zakwasie 3. Po tym czasie dodałam kolejne 200 g przesianej mąki i zagniotłam elastyczne gładkie ciasto.
    Keksówkę wysmarowałam masłem i obsypałam otrębami. Moja ma wymiary 9x27 cm, ale lepsza byłaby nieco krótsza. Ciasto przełożyłam do foremki, wyrównałam go palcami, przykryłam ściereczką i odstawiłam na całą noc w ciepłe miejsce. Powinno wyrastać co najmniej 8 godzin.
  • Chleb pszenny ziołowy na zakwasie 4. Rano wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 195 stopni z temoobiegiem. Po 10 minutach otworzyłam piekarnik i spryskałam powierzchnię ciasta bardzo zimna wodą (przy pomocy spryskiwacza – dobrze jest przy tym uważać i nie pryskać na szybę piekarnika). Powtarzałam tą czynność co 10 minut przez cały czas pieczenia, czyli około 45 minut. Dzięki temu chleb uzyskał pięknie lśniącą skórkę. Wystudziłam na kratce kuchennej.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Bazylia Oregano Tymianek Zioła

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować