Chleb z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Dzięki dodanej do ciasta kaszy gryczanej chlebek zyskuje na właściwościach zdrowotnych :) kasza nadaje mu również charakterystycznego smaku i niezwykłej pulchności!

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 400 g mąki
    100 g kaszy gryczanej
    20 g drożdży
    300 ml wody
    1 łyżeczka cukru
    1 łyżeczka soli

Chleb z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kaszę gryczaną ugotować na sypko. Mąkę przesiać do miski, dodać pokruszone drożdże, ugotowaną kaszę gryczaną, sól, cukier i ciepłą wodę. Zagnieść ciasto w razie potrzeby podsypując mąką lub dolewając wody. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min.Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki i pozostawić na kolejne 30-40 min, aby podrosło. Piec przez ok 1 godz. w temp. 200C.

    Przepis nadaję się świetnie do przygotowania w maszynie do wypieku chleba. Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny i ustawiamy odpowiedni program pieczenia. :)

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy