Chleb z kaszą gryczaną

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Justyna Steczkowska poleca, więc skorzystaliśmy. Muzę ma boską więc przepisu na chlebek nie da złego ;)

  • 2 godz.

Składniki:

  • półtora szklanki wody źródlanej wody
    50 g drożdży
    1 łyżka płaska soli
    1 łyżka miodu
    1 kg mąki pszennej chlebowej typ 750
    30-50 g kaszy gryczanej
    Dodatki : pestki słonecznika
    pestki dyni
    sezam
    suszone zioła
    czarnuszka
    Dodatki : oliwa
    sól
    płatki owsiane

Chleb z kaszą gryczaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb z kaszą gryczaną 1. Do garnka wlałem wodę ( garnek musi zmieścić podwojona objętość ciasta ), dodałem rozkruszone drożdże, sól, miód i dodatki. Wymieszałem, aby składniki się połączyły, dodałem mąkę. Wyrabiałem ciasto około 5 minut. Odstawiłem do wyrośnięcia, przykryte lnianą ściereczką.

    Ugotowałem kaszę, odstawiłem ją do ostygnięcia. Jak ciasto podwoiło swoją objętość, dodałem do niego kaszę, wyrabiałem je około 20 minut.

    Blaszkę wysmarowałem oliwą, a na dno wysypałem płatki owsiane. Włożyłem ciasto, wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piekłem godzinę.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy