Chleb z dynią

5 (169 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Chlebek nie kruszy się i nie wymaga dużo pracy. Polecam.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg miąższu z dyni,
    1 kg mąki tortowej,
    1 łyżeczka soli,
    1/2 kostki świeżych drożdży
    3 łyżki mussli,
    300 ml wody
Wystaw ocenę:

5 (169 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię kroimy w kostkę i gotujemy w 300 ml wody około 45 minut. Odcedzamy na durszlaku .
    Studzimy .
    Przekładamy do miski i miksujemy.
    W pozostałej wodzie z dyni w około 200 ml rozpuszczamy drożdże.
    Dosypujemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Odstawiamy na 10 minut by podwoiły swą objętość.
  • 2. Do miski wsypujemy mąkę ,sól, rozczyn i zmiksowana blenderem dynie. Miksujemy robotem około 5-10 minut, a następnie chwile ręką .
    Dwie keksówki 30 cm i 45 cm smarujemy masłem i posypujemy mąką .
  • Chleb z dynią 3. Ciasto dzielimy tak by zajmowało połowę formy.
    Smarujemy wierzch wodą i posypujemy musli. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 1 godzinę .
    Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C .

    Wsadzamy blaszki na środkową półkę ,a pod nie garnczek lub miskę z wodą.
    Pieczemy 45 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować