Chleb z dodatkiem pokrzywy

4.5 (155 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Nie ma to jak dom pachnący chlebem...Przepis wygrzebany w domowych zbiorach.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki
    10 dag drożdży
    15 dag otrębów pszennych
    2 łyżki łuskanego słonecznika
    3 łyżeczki cukru
    4 płaskie łyżeczki soli
    1 łyżeczka kminku
    1 łyżka suszonej pokrzywy
    płatki owsiane ok. 4 łyżki
    masło do wysmarowania formy
    4 szkl. wody
Wystaw ocenę:

4.5 (155 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z dodatkiem pokrzywy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami mąki, cukrem i 1/2 szkl. letniej wody. Ostawić na 20 minut do wyrośnięcia.
  • 2. Do miski przesiać mąkę, dodać sól, otręby, słonecznik, kminek, posiekaną drobno pokrzywę, wodę i wyrośnięte drożdże. Wyrobić na jednolite ciasto.
  • 3. Formy (keksówki) wysmarować masłem i obsypać płatkami owsianymi. Ciasto podzielić na dwie części i włożyć do forem. Piec 50 - 60 minut w temp. 160-170 stopni.

Porady

Moja keksówka ma wymiary 40x11 cm.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Otręby Pokrzywa Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować