Chleb z czarnuszką, pestkami słonecznika i otrębami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 50 min

Wiadomo,że domowe pieczywo jest najlepsze.Jeżeli mamy możliwość to warto upiec swój chleb.Do tego chlebka składniki dodawałam na ,,oko'' i jak zwykle wyszło bardzo smacznie.

  • 2 godz. 50 min

Składniki:

  • 5 dag drożdży
    2 płaskie łyżeczki cukru
    2 płaskie łyżeczki soli
    2 i pół szklanki mąki pszennej
    pół szklanki otrębów pszennych
    2 łyżki oleju
    3 łyżki pestek słonecznika
    1 płaska łyżka czarnuszki
    1 szklanka ciepłej wody

    dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    1 łyżeczka oleju
    1 łyżka otrębów pszennych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb z czarnuszką, pestkami słonecznika i otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Składniki. 1. Drożdże rozcieramy z cukrem ,1 łyżką mąki i połową ciepłej wody,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
    Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,sól,olej,czarnuszkę,pestki słonecznika,otręby,mąkę pszenną i stopniowo wlewając pozostałą wodę zagniatamy ciasto.
  • Ciasto. 2. Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.
  • W blaszce. 3. Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami,o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.Odstawiamy jeszcze na około 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Upieczony. 4. Chleb pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
  • Upieczony. 5. Upieczony chleb wyjmujemy z blaszki i studzimy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować