Wiadomo,że domowe pieczywo jest najlepsze.Jeżeli mamy możliwość to warto upiec swój chleb.Do tego chlebka składniki dodawałam na ,,oko'' i jak zwykle wyszło bardzo smacznie.
2 godz. 50 min
Składniki:
5 dag drożdży
2 płaskie łyżeczki cukru
2 płaskie łyżeczki soli
2 i pół szklanki mąki pszennej
pół szklanki otrębów pszennych
2 łyżki oleju
3 łyżki pestek słonecznika
1 płaska łyżka czarnuszki
1 szklanka ciepłej wody
Chleb z czarnuszką, pestkami słonecznika i otrębami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Drożdże rozcieramy z cukrem ,1 łyżką mąki i połową ciepłej wody,przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
Do mąki dodajemy wyrośnięte drożdże,sól,olej,czarnuszkę,pestki słonecznika,otręby,mąkę pszenną i stopniowo wlewając pozostałą wodę zagniatamy ciasto.
2.Następnie ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 45 minut w ciepłe miejsce,żeby wyrosło.
3.Po tym czasie z ciasta formujemy bochenek na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do foremki posmarowanej olejem i posypanej otrębami,o wymiarach około 7 cm x 30 cm x 8 cm.Odstawiamy jeszcze na około 30 minut w ciepłe miejsce.
4.Chleb pieczemy około 50 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze