Chleb z cukinią na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Pyszny chleb codzienny na zakwasie z dodatkiem cukinii.

  • 5 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • • 180 g aktywnego zakwasu żytniego,
    • 10 g soli,
    • 90 g mąki żytniej typ 2000,
    • 360 g mąki orkiszowej typ 1850,
    • 315 g letniej wody,
    • 135 g cukinii,
    • Dodatkowo:
    • Masło do wysmarowania foremki,
    • Mąka orkiszowa typ 1850 do oprószenia foremki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Zakwas

Chleb z cukinią na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię (ze skórką) ścieramy na grubych oczkach tarki. Cukinii nie odciskamy z soku.
    Do miski wkładamy aktywny zakwas żytni, dodajemy wodę i mieszamy do rozpuszczenia zakwasu. Wówczas dodajemy pozostałe składniki i mieszamy łyżką do połączenia.
    Małą keksówkę (o wymiarach dolnych 8,5x22,5cm i wymiarach górnych 11x25cm) smarujemy cienką warstwą masła i oprószamy mąką orkiszową. Nadmiar mąki strzepujemy. Ciasto przekładamy do keksówki. Łyżką zamoczoną w wodzie wyrównujemy jego wierzch. Wierzch ciasta posypujemy równomiernie mąką orkiszową. Keksówkę przykrywamy folią spożywczą, w której robimy kilka dziurek wykałaczką. Formę z ciastem odstawiamy na około 4 godziny w ciepłe miejsce. Ciasto po tym czasie powinno urosnąć do krawędzi keksówki.
    Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni, góra-dół. Pieczemy chleb na niższej półce piekarnika (nie na środkowej). A na samym dole umieszczamy naczynie żaroodporne, do którego wlewamy około 2cm wrzącej wody. Do piekarnika wstawiamy keksówkę z ciastem. Pieczemy 30 minut. Następnie wyjmujemy naczynie z wodą i pieczemy jeszcze 20 minut (czyli łącznie chleb pieczemy 50 minut). W pewnym momencie chleb zacznie się spiekać. Wówczas trzeba go przykryć folią.
    Upieczony chleb wyjmujemy ostrożnie z keksówki (gorący) i pozostawiamy na kratce do całkowitego wystygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Mąka orkiszowa Mąka żytnia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować