CHLEB WIELOZIARNISTY

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

ODKĄD TYLKO PAMIĘTAM MOJA MAMA PIEKŁA TEN CHLEB I BARDZO MI SMAKUJE. TERAZ JA JESTEM MAMĄ PÓŁTORA ROCZNEGO SYNKA, DLA KTÓREGO PIEKĘ TEN CHLEB.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:
    -1 KG MĄKI PSZENNEJ
    -1 SZKLANKA OTRĘBÓW PSZENNYCH
    -1/2 SZKLANKI ZMIAŻDŻONYCH PLATKÓW KUKURYDZIANYCH
    -1/2 SZKLANKI PŁATKÓW OWSIANYCH
    -1/2 SZKLANKI PLATKÓW JĘCZMIENNYCH
    -1/4 SZKLANKI SIEMIENA LNIANEGO
    -1/4 SZKLANKI PESTEK SŁONECZNIKA
    -1/2 SZKLANKI PESTEK DYNI
    - 8 ZĄBKÓW CZOSNKU
    -3 ŁYŻECZKI SOLI
    -SZCZYPTA CUKRU
    -10 DAG DROŻDŻY
    -2 ŁYŻKI MARGARYNY

Chleb wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. DROŻDŻE ROZPUSZCZAMY W LITRZE CIEPŁEJ WODY, DODAJEMY SÓL, CUKIER, PRZESIŚNIĘTY PRZEZ PRASKĘ CZOSNEK.. MĄKĘ MIESZAMY Z OTRĘBAMI, SIEMIENIEM LNIANYM I PESTKAMI SŁONECZNIKA (ODKŁADAMY TROCHĘ OTRĘB, PESTEK DYNI I SŁONECZNIKA I SIEMIENIA LNIANEGO DO OBSYPANIA CHLEBA). WLEWAMY ROZCZYN DO MĄKI I WYRABIAMY CIASTO OKOLO 20 MINUT AŻ CIASTO BĘDZIE ODCHODZILO OD MISKI. ODSTAWIAMY NA 30 MINUT DO WYROŚNIĘCIA. DWIE BLACHY 30X12 CM SMARUJEMY MARGARYNA I POSYPUJEMY WCZEŚNIEJ ODŁOŻONYMI OTRĘBAMI WKŁADAMY CIASTO I WYGŁADZAMY. ODSTAWIAMY NA 10 MINUT DO WYROSNIĘCIA. PRZED WŁOŻENIEM DO PIEKARNIKA WIERCH CIASTA POSYPUJEMY POZOSTAŁYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA I DYNI I SIEMIENIEM LNIANYM. PIECZEMY 70-75 MINUT W TEMP.180 STOPNI C.

Porady

TAKI CHLEBEK NAJLEPIEJ MI SMAKUJE Z BIAŁYM TWAROGIEM WYMIESZANYM ZE ŚWIEŻYM SZCZYPIORKIEM I ODROBINĄ ŚMIETANY.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy