Chleb wieloziarnisty

0 (0 ocen)

Łatwy jak barszcz :) To naprawdę smaczny chleb na zakwasie żytnim. Przepis pochodzi ze strony http://www.mojewypieki.com/przepis/wieloziarnisty-chleb-na-zakwasiePrzepis na zakwas znajdziecie również u mnie :)

Składniki:

  • 2/3 szklanki aktywnego zakwasu żytniego
    2/3 szklanki letniej wody
    2 łyżeczki oliwy z oliwek
    1 łyżka cukru
    1 i 1/4 łyżeczki soli
    1,5 szklanki mąki pszennej
    1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1/2 szklanki mąki pszennej razowej
    1/3 szklanki nasion (sezam, siemię lniane, słonecznik)
    1/2 łyżeczki drożdży

Chleb wieloziarnisty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki należy ze sobą wymieszać i odstawić do wyrośnięcia (najlepiej przykryć ściereczką) na 2-3 ha. Kiedy wyrośnie jeszcze raz zagnieść.
  • 2. Chleb przełożyć do foremki lub jeśli krtoś już ma wprawę, zagnieść bochenek i ułożyć na blaszce. Ja piekłam w foremce wyłożonej papierem do pieczenia, wysmarowanym masłem i obsypanym otrębami.
  • 3. Piec 30 minut w temperaturze 200 stopni. Wyciągnąć z blaszki i wystudzić na kratce.

Porady

Szklanka 250 ml. Piekłam w foremce 11x22cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy