Chleb wiejski na zakwasie

0 (0 ocen)

  • 29 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Bardzo smaczny i zdrowy chleb zrobiony na drożdżach i zakwasie.

  • 29 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • mąka pszenna Typ 650 - 90 dag
    mąka żytnia Typ 2000 - 10 dag
    zakwas 100 ml
    drożdże świeże 20 g
    sól 1 łyżka
    cukier brązowy 1 łyżka
    mąka do wysypania blachy
    woda 300 ml

    Zaczyn:

    mąka żytnia Typ 2000 razowa 25 dag
    drożdże 15 g
    woda 200 ml
    maślanka 100 ml
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb wiejski na zakwasie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas:

    Przygotowanie zakwasu (a właściwie "zaczynu")
    Wszystkie składniki wymieszać na rzadką papkę. Pozostawić w ciepłym miejscu na 24 godziny. Po tym czasie zakwas nadaje się do użycia.

    Chleb:

    Mąki wymieszać z solą, przesiać do miski, dodać zakwas wymieszany z cukrem, wodą i pokruszonymi drożdżami. Zagnieść ciasto, przykryć i zostawić na noc w temperaturze pokojowej. Uformować 2 okrągłe bochenki lub 1 duży, przenieść w ciepłe miejsce i poczekać aż wyrosną (ok. 2 godz). Następnie ułożyć na oprószonej mąką blasze, wierzchy posmarować wodą lub oprószyć mąką i ponacinać. Piec 70 min w temp. 220 °C. Na czas pieczenia wstawić do piekarnika naczynie z wodą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować