Chleb wiejski na maślance - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotować ZACZYN: do dużej miski wsypać drożdże, cukier, wlać ciepłą wodę. Rozmieszać. Pozostawić na około 5 minut (do momentu aż drożdże się spienią).
2.Po tym czasie dodać do zaczynu miękkie masło, ciepłą maślankę oraz sól. Wymieszać drewnianą łyżką.
4.Partiami dodawać mąkę pszenną, mieszać łyżką aż ciasto zacznie robić się twarde. Wtedy całość zagnieść dłonią. Przykryć ściereczką, odstawić na 15 minut.
5.Stolnicę posypać mąką, wyłożyć ciasto i wyrabiać 10 minut.
6.Wyrobione ciasto włożyć ponownie do miski, przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. U mnie trwało to 2 godziny.
7.Okrągły koszyk wyłożyć papierem do pieczenia, papier posypać mąką. Z ciasta uformować kulę, włożyć do koszyka, przykryć ściereczką. .
8.Pozostawić do ponownego wyrośnięcia na ok. 1 godzinę. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
9.Po wyrośnięciu chleb wyjąć z koszyka razem z papierem, przełożyć na blaszkę do pieczenia. Chleb oprószyć przez sitko mąką.
10.Piekarnik spryskać wodą. Chleb piec ok. 50 minut (skórka powinna ładnie się przyrumienić, a stukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos) w temp. 190-200st.
11.Studzić na kratce.
12.*Czas potrzebny na przygotowanie chleba to ok. 20 minut. Do tego należy doliczyć jeszcze czas oczekiwania, kiedy ciasto rośnie.
Komentarze