Chleb wiejski

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

W moim rodzinnym domu mamusia od zawsze piekła chleb. Ja piekę chleb od 3 lat. Lubię zdrową żywność.

Składniki:

  • ● 0,75 kg mąki pszennej (symbol mąki 650)
    ● 0,75 kg mąki żytniej (symbol mąki 720)
    ● 1 1/2 łyżeczki soli
    ● 50 g drożdży
    ● do wyboru: 75 g ziaren słonecznika lub siemienia lnianego

Chleb wiejski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozczyn: 0,6 kg mąki żytniej
    rozprowadzamy w czterech
    szklankach ciepłej wody,
    dodajemy 50 g drożdży i ziarna
    i starannie mieszamy do
    uzyskania jednolitej masy.
  • 2. Ciasto: pozostałe mąki
    z solą mieszamy w dużej misce.
    Dodajemy rozczyn i wyrabiamy
    ciasto pozbawione
    grudek. Pozostawiamy do wyrośnięcia
    na 15-20 minut.
  • 3. Po tym czasie powtórnie
    wyrabiamy ciasto i wkładamy
    do wysmarowanych tłuszczem
    form. Pozostawiamy do
    wyrośnięcia na 15 min. Pieczemy
    w temp. 230 °C przez
    30 min, potem zmniejszamy
    temp. do 180 °C i pieczemy
    jeszcze godzinę (w piekarniku
    gazowym ok. 1,5 godz.).

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_02-2008

Komentarze

Podobne przepisy