Chleb węgierski z ziemniakami

0 (0 ocen)

Bardzo wilgotny, długo świeży bochenek z ziemniakami. Wzbogaciłam go o naturalny błonnik – babkę płesznik

Składniki:


  • Zaczyn:
    50 g zakwasu żytniego
    200 g wody
    200 g mąki żytniej typ 1200
    Ciasto właściwe:
    200 g wody
    1 łyżeczka miodu
    450 g mąki pszennej typ 750
    2 łyżeczki soli
    150 g gotowanych ziemniaków
    1 łyżeczka babki płesznik

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Babki Zakwas

Chleb węgierski z ziemniakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Zaczyn: zakwas wymieszać z wodą, dodać mąkę. Przykryć i odstawić na całą noc.

    Na drugi dzień rano do misy robota wsypać mąkę pszenną i sól, wlać wodę wymieszaną z miodem. Wrzucić ugotowane ugniecione ziemniaki.

    Na koniec dodać zaczyn nastawiony wieczorem.

    Zagnieść jednolite ciasto w międzyczasie dodając nasiona babki płesznik. Dobrze wyrobione ciasto odstawić na 3 godziny do wyrośnięcia.

    Po tym czasie przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić na kolejne wyrastanie, na około 2,5-3 godziny.

    Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st i piec około 45minut.
    Wystudzić na kratce
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Miód Ziemniaki Śliwki węgierki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować