Chleb w włoskim stylu

0 (0 ocen)

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Delikatny, puszysty chlebek, bardzo smaczny. Nasze łakomstwo wzięło górę próbowaliśmy jeszcze ciepły:) Piękny aromat świeżo upieczonego chleba zrobił swoje. Zachęcam do wypieku, przepis bardzo prosty.

  • 3 godz.
  • Dla 1 osoby
  • Średni

Składniki:

  • Składniki

    5 dkg drożdży
    2 szklanki ciepłego mleka lub wody
    2 łyżki oliwy lub stopionego smalcu
    1 łyżka cukru
    4 szklanki mąki
    2 łyżeczki soli
    2-3 łyżki oliwy ( do polania ciasta)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb w włoskim stylu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do miski wsypać 2 szklanki mąki, drożdże rozmieszać z mlekiem lub wodą i cukrem. Wlać płyn z drożdżami do mąki, przykryć odstawić do wyrośnięcia, około 15 minut. Dodać kolejne 2 szklanki mąki, oliwę lub smalec,sól, wyrobić ciasto. Jeżeli zbyt rzadkie dodać mąki jeżeli za gęste dodać mleka lub wody.Do miski wlać 2-3 łyżki oliwy,włożyć ciasto i obtoczyć w oleju, przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Około 2h ,aż podwoi objętość. Wyjąć jeszcze raz, wyrobić przełożyć do podłużnej foremki. Odstawić jeszcze na około 15 minut , przykryte ściereczką.

    Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Włożyć chleb i piec 15 minut,zmniejszyć temp do 175 stopni i piec 30 minut. Po upieczeniu wyjąć na kratkę ,wystudzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować