Chleb w jajku ze śmietaną

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Na kolację zrobiłam chlebek w jajku tak jak mama robiła czyli ze śmietaną, tylko wiadomo mama miała śmietanę z mleka od krów, pamiętam jak robiła nam zsiadłe mleko, twaróg no i ta śmietana była tak gęsta że z niej robiła mama nam masło. To były najlepsze czasy nie tak jak teraz kupi się masło niby prawdziwe a czuć margaryną. Ale nie ma co wymagać mamy czasy jakie mamy i nic na to nie poradzimy.

  • 15 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 10 - 15 jajek klasy M,

    2 - 4 czubate łyżki śmietany 18 %,

    1 płaska łyżeczka przyprawy uniwersalnej,

    1 - 2 bochenki krojonego chleba 500 g,

    olej do smażenia.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Chleb Śniadanie

Chleb w jajku ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • śniadanie, kolacja 1. Do większej salaterki wbić całe jajka, dodać śmietanę oraz przyprawę uniwersalna lub sól kto co woli jak to mówią wolność wyboru. Jajka ze śmietaną i dowolną przyprawą z solą rozbełtać za pomocą widelca. Przygotować chleb dowolny kto jaki ma ochotę.
  • śniadanie, kolacja 2. Na patelnię wlać większą ilość oleju rozgrzać go na średnim ogniu, kromki chleba zanurzać w przygotowanych jajkach ze śmietaną. Zamoczone w jajkach kromki kłaść na rozgrzany olej i smażyć na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor. Usmażony chleb układać na talerzu.
  • śniadanie, kolacja 3. Taki chlebuś w jajku smakuje rewelacyjnie na gorąco jak również gdy wystygnie. Dzięki dodanej śmietanie chleb w jajku jest bardziej miękki i nasączony. Taki chlebek to wspomnienia z mego dzieciństwa. Moje dzieci a w zasadzie już nastolatki bardzo lubią taki chleb gdy im zrobię na śniadanie lub kolację.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować