Chleb typu "podaj dalej"

0 (0 ocen)

  • 3 godz.

Zaczyn i przepis na ten chleb dostałam od siostry. Jak każe tradycja, upiekłam i przekazałam recepturę dalej ;)

  • 3 godz.

Składniki:



  • 3 łyżki zaczynu
    1 szkl maki żytniej
    1 szkl ciepłej przegotowanej wody

    920 g mąki pszennej
    80 g mąki pszennej razowej
    3 szkl ciepłej przegotowanej wody
    1/2 szkl słonecznika
    1/2 szkl siemienia lnianego
    3 łyżeczki soli
    20 g drożdży

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb typu "podaj dalej" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Dokarmiony zaczyn odstawiamy na całą noc. 1. W dużej misce umieszczamy zaczyn, mąkę żytnią oraz 1 szklankę ciepłej wody. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką i zostawiamy do wyrośnięcia, najlepiej na całą noc, ewentualnie minimum na 8 godzin.
  • Dodajemy wszystkie składniki i zostawiamy na 2 godziny. 2. Następnie dodajemy wszystkie pozostałe składniki. Również dokładnie mieszamy drewnianą łyżką i odstawiamy na 2 godziny. Po tym czasie przekładamy 2-3 łyżki ciasta do słoika. Zakręcamy i przechowujemy w lodówce maksymalnie 7 dni. Możemy go przekazać komuś lub upiec następny chleb.
  • Ciasto przekładamy do formy i zostawiamy jeszcze na 30 minut. 3. Pozostałe ciasto przekładamy do formy (duża keksówka lub dwie małe) wysmarowanej olejem. Skrapiamy wierzch wodą i zostawiamy jeszcze na 30 minut. Pieczemy około 1 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Siemię lniane Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować