chleb Trzy Zboża

0 (0 ocen)

  • 12 godz.

Zdecydowanie Nasza ulubiona wersja chleba na zakwasie

  • 12 godz.

Składniki:

  • proporcje na 2 blaszki o wymiarach 11×30 cm

    1kg mąki „trzy zboża” pełne ziarno Lubella
    100g siemienia lnianego złocistego + odrobina do posypania chleba
    100g nasion słonecznika
    35g soli himalajskiej różowej
    1 litr wody
    250g zakwasu dokarmionego przed 10-12 godzinami
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Chleb trzy zboża - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki wkładamy do miski, mieszamy do połączenia składników – nie wyrabiamy! Miskę przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 8-10 godzin. Po tym czasie przekładamy chleb do blaszek wysmarowanych dokładnie masłem i odstawiamy na ok. 2-3 godziny aż chleb urośnie – gdy wkładamy go do pieca, powinien być odrobinę wyższy niż blaszka. Pieczemy przez 40 minut, w temperaturze 200 stopi, funkcja grzania góra/dół. Po wyjęciu z piekarnika, od razu wyjmujemy chleb z blaszek na kratkę i pozostawiamy do CAŁKOWITEGO wystygnięcia. Przechowujemy w lnianych workach lub owinięty w lnianą ściereczkę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować