Chleb tostowy

5 (161 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Wspaniały, przepyszny, prosty. Świetny na ciepło z dżemem lub serem. Na drugi dzień utrzymuje świeżość. Dobrze sprawdza się również do zrumienienia kanapek w tostownicy.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 20 g świeżych drożdży
    250 ml ciepłej wody
    350 g mąki pszennej tortowej, typ 450
    50 g mąki kukurydzianej lub BŁYSKAWICZNEJ kaszki manny
    1 łyżka cukru
    1 łyżeczka soli
    50 ml oleju
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb tostowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuścić w ciepłej (nie gorącej) wodzie. Dodać mąkę pszenną, mąkę kukurydzianą, cukier, sól i olej. Wyrobić na jednolite ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Przełożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 9 cm (mierzone po dnie). Zostawić do wyrośnięcia ok. 30 minut. Piec ok. 30- 35 minut w 200°C. Studzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować