PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Chleb szwajcarski na drożdżachhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0004/75/5ebe37a49ded0ac8a6b365ecb9b2c971a420c0a5.jpeg900800http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/chleb-szwajcarski-na-drozdzach-4
600 g mąki pszennej typ 500
370 g wody
2 łyżeczki cukru
2 łyżeczki soli
2 łyżeczki suszonych drożdży
Sposób przygotowania przepisu:
Chleb szwajcarski na drożdżach
1.
Wszystkie składniki dobrze zmiksować miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Zajmie to około 10 minut. Przełożyć je do miski oprószonej mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 60 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na papier do pieczenia podsypany mąką i uformować z niego bochenek. Odstawić na około 1 godzinę do napuszenia. Naczynie żaroodporne nagrzać w piekarniku do 220 st.C. Napuszony chlebek nacechować ostrym nożem i ostrożnie przełożyć do gorącego naczynia razem z papierem. Przykryć pokrywką i piec przez około 30 minut w 220 st. C. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 30 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego! ;) (inspiracja/ źródło: Kulinarne Szaleństwa Maniusi)
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze