Chleb szwajcarski na drożdżach

4.99 (160 ocen)

Prosty, puszyste i mięciutki chlebek z mąki pszennej. Bardzo smaczny, doskonały na śniadanie ;) Polecam!

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej typ 500
    370 g wody
    2 łyżeczki cukru
    2 łyżeczki soli
    2 łyżeczki suszonych drożdży
Wystaw ocenę:

4.99 (160 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb szwajcarski na drożdżach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki dobrze zmiksować miksera z końcówkami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto powinno być elastyczne i sprężyste. Zajmie to około 10 minut. Przełożyć je do miski oprószonej mąką i odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około 60 minut. Po tym czasie wyłożyć ciasto na papier do pieczenia podsypany mąką i uformować z niego bochenek. Odstawić na około 1 godzinę do napuszenia. Naczynie żaroodporne nagrzać w piekarniku do 220 st.C. Napuszony chlebek nacechować ostrym nożem i ostrożnie przełożyć do gorącego naczynia razem z papierem. Przykryć pokrywką i piec przez około 30 minut w 220 st. C. Następnie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze około 30 minut. Upieczony wyjąć z piekarnika i przestudzić na kratce. Smacznego! ;) (inspiracja/ źródło: Kulinarne Szaleństwa Maniusi)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Pszenica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie

Podobne przepisy

4.48 (166 ocen)

image-28b5p4c

To może cię zainteresować