Chleb szpinak z awokado

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 godz.

Domowy zielony chleb bardzo zdrowy. Przemyciłam w nim szpinak i awokado. Chleb jest bardzo dobry i można go jeść z samym masłem. Moja wersja jest na zakwasie ale można zrobić taki na drożdżach.

  • 60 godz.

Składniki:

  • 1 i 1/2 szklanki aktywnego zakwasu
    4 szklanki mąki pszennej typ 650
    1 awokado
    100 g szpinaku świeżego
    2 łyżki oleju rzepakowego
    2 łyżki wody
    2 ziemniaki ugotowane
    1 łyżeczka soli płaska
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb szpinak z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • szpinak z olejem przez zmiksowaniem 1. Do miski przesiewam 2 i 1/2 szklanki mąki. Dodaję zakwas, sól, i zblendowane ziemniaki ugotowane.Ciasto wyrabiam rękoma albo mikserem. Dzielę na dwie części.
    Szpinak świeży siekam nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję olej, dwie łyżki wody i miksuję blenderem.
  • do części ciasta dodaję szpinak 2. Dodaję do połowy ciasta, dosypuję jeszcze szklankę mąki i zarabiam ciasto mikserem albo rękoma.
  • do części ciasta dodaję awokado 3. Do drugiej części ciasta dodaję pokrojone awokado, pół szklanki mąki i wyrabiam ciasto też.Ciasto nie może być rzadkie bo będzie się kleić do stolnicy.
  • ciasto zostawiam do wyrośnięcia 4. Ciasto przekładam do jednej miski i odstawiam do wyrośnięcia na pięć godzin.
  • ciasto rozwałkowuję i łaczę 5. Stolnicę podsypuję mąką, wykładałam ciasto jasne i rozciągam na prostokąt o wymiarach 48 cm na 30 cm, układam na nim szpinakowe ciasto rozciągnięte.
  • chleb zwijam w roladę wstawiam do formy 6. Roladę zwijam od dłuższego boku i kroję na pół. U mnie wyszły dwa chlebki pieczone w formie o długości 25 cm.Foremkę smaruję i układam w niej chleb. Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni góra dół, i wstawiam miskę z gorącą wodą pod rusztem.Wkładam chleb i piekę 10 minut, i zmniejszam temperaturę na 170 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wykładam chleby na kratkę, spryskuję wodą zimną i przykrywam ściereczką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Awokado Szpinak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować