Domowy zielony chleb bardzo zdrowy. Przemyciłam w nim szpinak i awokado. Chleb jest bardzo dobry i można go jeść z samym masłem. Moja wersja jest na zakwasie ale można zrobić taki na drożdżach.
60 godz.
Składniki:
1 i 1/2 szklanki aktywnego zakwasu
4 szklanki mąki pszennej typ 650
1 awokado
100 g szpinaku świeżego
2 łyżki oleju rzepakowego
2 łyżki wody
2 ziemniaki ugotowane
1 łyżeczka soli płaska
Chleb szpinak z awokado - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewam 2 i 1/2 szklanki mąki. Dodaję zakwas, sól, i zblendowane ziemniaki ugotowane.Ciasto wyrabiam rękoma albo mikserem. Dzielę na dwie części.
Szpinak świeży siekam nożem, przekładam do wysokiego pojemnika, dodaję olej, dwie łyżki wody i miksuję blenderem.
2.Dodaję do połowy ciasta, dosypuję jeszcze szklankę mąki i zarabiam ciasto mikserem albo rękoma.
3.Do drugiej części ciasta dodaję pokrojone awokado, pół szklanki mąki i wyrabiam ciasto też.Ciasto nie może być rzadkie bo będzie się kleić do stolnicy.
4.Ciasto przekładam do jednej miski i odstawiam do wyrośnięcia na pięć godzin.
5.Stolnicę podsypuję mąką, wykładałam ciasto jasne i rozciągam na prostokąt o wymiarach 48 cm na 30 cm, układam na nim szpinakowe ciasto rozciągnięte.
6.Roladę zwijam od dłuższego boku i kroję na pół. U mnie wyszły dwa chlebki pieczone w formie o długości 25 cm.Foremkę smaruję i układam w niej chleb. Odstawiam do wyrośnięcia na dwie godziny. Piekarnik nagrzewam do temp 250 stopni góra dół, i wstawiam miskę z gorącą wodą pod rusztem.Wkładam chleb i piekę 10 minut, i zmniejszam temperaturę na 170 stopni i piekę jeszcze 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika wykładam chleby na kratkę, spryskuję wodą zimną i przykrywam ściereczką.
Komentarze