Chleb świąteczny

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Polecam pyszny chlebek świąteczny

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 5 dkg drożdży
    szczypta cukru
    4 łyżki ciepłej wody
    2 1/2 łyżki mąki

    3 łyżki siemienia lnianego
    1 kg mąki
    3 łyżki suchego maku
    3 łyżki otrąb owsianych
    10 dkg słonecznika łuskanego
    2 1/2 szklanki letniej wody
    3 łyżeczki soli

Chleb świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży , cukru, letniej wody i mąki zrób zaczyn i odstaw aż wyrośnie.
    Do miski wsyp mąkę, suchy mak, słonecznik , sól , otręby i siemię lniane. Dodaj wodę i wymieszaj ręką . Cisto ma być wolne. Przygotuj 2 keksówki 10x20 cm i 1 malutką.Posmaruj tłuszczem i posyp bułką tartą. Ciasto wyłóż do foremek , wygładź i odstaw do wyrośnięcia. Piec 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozostaw na kratce i po 10 min wyjmij z foremek. Po wierzchu chlebek posmaruj wodą i przykryj ściereczką. Skórka będzie mięciutka.

Komentarze

Podobne przepisy