Chleb staropolski marmurkowy

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

To druga wersja chleba staropolskiego, jaką proponuję. Czas przygotowania chleba jest dosyć krótki, pomijam etap kilkugodzinnego oczekiwania na wyrośniecie ciasta. Ten przepis powstał przypadkowo, ponieważ nie miałam czasu na wyrabianie (stąd marmurek;) i wyrastanie ciasta.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Zaczyn
    150 g mąki pszennej
    150 ml ciepłej wody
    6 g drożdży lub 3 g suchych drożdży

    Przygotowanie:
    Wymieszać składniki zaczynu, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1/2 - 2 godziny. Zaczyn powinien podwoić swoją objętość.

    Ciasto właściwe:
    100 g mąki pszennej
    300 g zakwasu żytniego
    1 łyżka oleju
    1,5 łyżeczki soli
    otręby owsiane do posypania chleba
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Zakwas

Chleb staropolski marmurkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chleb staropolski marmurkowy 1. Do wyrośniętego zaczynu dodać pozostałe składniki i niezbyt dokładnie wymieszać. Ciasto mieszać tak jak ciasto na muffiny, krótko, tak aby pozostały grudki mąki pszennej.
    Ciasto przełożyć do keksówki, posmarowanej olejem i posypanej otrębami.
    Wierzch ciasta polać łyżką wody i pokropić olejem, następnie wyrównać ciasto za pomocą łyżki, posypać otrębami.
    Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce.
    Po 1/2 godziny ciasto lekko wyrośnie.
    Wstawić do zimnego piekarnika, nastawionego na nagrzanie do 190 stopni.
    Gdy piekarnik nagrzeje się do 190 stopni, ścianki piekarnika spryskać wodą i naciąć chleb wzdłuż ostrym nożem.
    Piec jeszcze 35 minut.
    10 minut przed końcem pieczenia wyjąć chleb z foremki i dopiekać bez niej.
    Po upieczeniu zawinąć chleb w wilgotną ściereczkę i pozostawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Zakwas

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować