CHLEB ŚNIADANIOWY BEZ WYRABIANIA

4.5 (194 ocen)

  • 40 min

Pyszny, prosty do wykonania chlebek, dla wszystkich,,,wystarczy dobrze zamieszać.

  • 40 min

Składniki:

  • 40 dag maki pszennej do wyrobu chleba
    400 ml wody
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka cukru
    1/8 kostki drożdży- kostka 100 g
    oliwa z oliwek do posmarowania z wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Chleb śniadaniowy bez wyrabiania - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Drożdże pokruszyć do wody, wymieszać,dodać do mąki. Łyżką drewnianą dobrze wymieszać całe ciasto. Przykryć i odstawić na noc w temp. pokojowej. Po tym czasie ciasto połozyc na stolnicy z maką, delikatnie oprószyć mąką i uformować w kulę ,położyć w cieple miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Kiedy ciasto podrosnie rozgrzewamy piekarnik, ciasto przekładamy do naczynia żaroodpornego, z wierzchu mozna ciasto wyrównać dłońmi zwilżonymi oliwą z oliwek. Przykryty chleb pieczemy ok 35 minut w 190 st, po tym czasie odkrywamy naczynie i pieczemy jeszcze ok 20-25 minut az chlebek ładnie sie zrumieni. Kroić dopiero po całkowitym wystygnięciu chleba.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować