Chleb śniadaniowy

5 (154 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Ten chleb często piekę bo wszyscy go uwielbiają.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    5 dag drożdży
    2 łyżeczki soli
    3 łyżki oleju
    900 ml cieplej wody

    margaryna do formy

Wystaw ocenę:

5 (154 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Desery Kanapki

Chleb śniadaniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie. Mąkę przesiewamy i dodajemy pozostałe składnikki, wlewamy wodę z drożdżami i mieszamy, wyrabiamy chwilkę. Ciasto ma być rzadkie.
  • 2. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Dwie keksówki smarujemy margaryną.Wkładamy wyrośnięte ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Pieczemy chlebki ok. 1 godziny.
  • 3. Po upieczeniu chleby smarujemy pędzlem moczonym w zimnej wodzie, aby odparowały.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Olej Sól

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować