Chleb słonecznikowy pszenno - żytni

0 (0 ocen)

Uwielbiam zapach pieczonego chleba i nawet upały nie przeszkadzają w jego pieczeniu. Ale ten był dla znajomych w prezencie.

Składniki:


  • 250 g mąki pszennej typ 750
    250 g mąki żytniej typ 997
    100 g słonecznika
    2 łyżki słonecznika
    25 g świeżych drożdży
    1 łyżeczka soli morskiej
    4 łyżki płynnego miodu
    4 łyżki oleju lnianego
    1 łyżka ( płaska ) cukru
    300 ml ciepłej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb słonecznikowy pszenno - żytni - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Drożdże wymieszać z miodem bezpośrednio w misce.
    Potem wlać wodę i olej oraz dodać sól i wymieszać.
    Następnie wsypać obie mąki oraz 100 g słonecznika i wyrobić ciasto.
    Oprószyć ja mąką, zakryć miskę ściereczką i zostawić ciasto do wyrośnięcia.
    Gdy podwoi objętość ponownie wyrobić i przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
    Wyrównać i wilgotnymi dłońmi posmarować po cieście i posypać resztą słonecznika.
  • 2. Zostawić pod przykryciem do ponownego wyrośnięcia.
    Gdy chleb wyrasta nastawić piekarnik do 220 stopni a gdy się zagrzeje a chleb wyrośnie szybko zrobić na wierzchu nacięcie i wstawić foremkę do piekarnika.
    Chleb piec 25 minut w 220 stopniach a potem 25 w 190.
    Upieczony chleb wystudzić na kratce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Słonecznik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować