chleb Shrek (szpinakowy)

3 (2 ocen)

  • 3 godz.

Chleb jest lekki, mięciutki, idealnie smakuje ze świeżym masełkiem, długo zachowa świeżość właśnie dzięki dodatkowi szpinaku.

  • 3 godz.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki
    1,5 szklanki zmiksowanego świeżego szpinaku
    1/3 szklanki oliwy z oliwek lub oleju
    7 g suchych drożdży
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka miodu
Wystaw ocenę:

3 (2 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb shrek (szpinakowy) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dużą garść świeżego szpinaku miksujemy z 1/2 szklanki ciepłej wody (otrzymamy około 1,5 szklanki papki szpinakowej) Do misy miksera wsypujemy mąkę oraz drożdże, dodajemy oliwę, sól i miód oraz zmiksowany szpinak. Całość miksujemy do otrzymania gładkiego, ale trochę lejącego ciasta odchodzącego od ścianek miski (jeśli to konieczne dodajemy jeszcze trochę mąki). Ciasto odstawiamy na około 1,5 godz.w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto przekładamy do formy posmarowanej obficie oliwą i ponownie odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 50-60 minut w 190 stopniach.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Szpinak

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować