Chleb razowy żytnio-orkiszowy z ziarnami

0 (0 ocen)

  • 18 godz. 10 min

Pyszny i zdrowy chleb, który działa dla organizmu jak miotełka, oczyszczając jelita ze złogów. W chlebie połączyłam mąkę żytnią z orkiszową, z wykorzystaniem również mąki razowej i mieszanych ziaren.

  • 18 godz. 10 min

Składniki:

  • Z podanych poniżej składników wychodzą 2 chleby pieczone w formach keksowych o wymiarach 35x12,5 cm.

    600 g zakwasu żytniego
    300 g mąki orkiszowej graham typ 1850
    100 g mąki orkiszowej jasnej typ 650
    500 g mąki żytniej typ 720
    100 g mieszanych ziaren (u mnie słonecznik, siemię lniane, dynia)
    800 ml wody (przegotowanej)
    20 g soli
    płatki owsiane do posypania wierzchu chlebów
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb

Chleb razowy żytnio-orkiszowy z ziarnami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zakwas wyciągnąć z lodówki i ogrzać (około 2 godz.). W dużej misce wymieszać wszystkie podane powyżej składniki z ogrzanym zakwasem (wymieszać tylko do połączenia składników, nie wyrabiać, bo żyto tego nie lubi). Przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić w ciepłe miejsce na 3-4 godziny.
  • Gotowe ciasto chlebowe przelane do form keksowych. 2. Dwie formy keksowe o wymiarach 35x12,5 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Masę chlebową krótko wymieszać i przełożyć do form keksowych. Górę wyrównać mokrymi dłońmi lub łyżką, przykryć ręcznikiem kuchennym i odstawić do wyrastania w temperaturze pokojowej na 8-12 godzin.
  • Wyrośnięte chleby tuż przed włożeniem do piekarnika. 3. Piekarnik nagrzać do temperatury 220°C i spryskać wodą (np. spryskiwaczem do kwiatów). Wyrośnięte bochenki chleba zwilżyć u góry wodą i posypać mocno płatkami owsianymi (zapobiegnie to przypalaniu się chleba od góry). Tak przygotowane chleby włożyć do piekarnika, ponownie go zaparować (poprzez spryskanie go wodą przez lekko uchylone drzwiczki piekarnika, żeby para nie uciekła) i piec 45-50 minut. Ja staram się zawsze piec chleby 40 minut, po czym wyciągam je z form keksowych, odrywam papier, układam na kratce i piecze kolejne 10 minut.
  • Studzenie chlebów na kratce. 4. Upieczone chleby wyciągnąć z form keksowych, oderwać papier i przełożyć na kratkę do stygnięcia. Trwa to długo, bo chleby muszą dobrze odparować.

Porady

Można dodać mniejszą ilość zakwasu żytniego (u mnie z mąki razowej typ 2000).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orkisz Ziarna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować